Τελικά υπάρχουν λέξεις κλειδιά σε ένα Μαθηματικό πρόβλημα;

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές όταν λύνουν ένα μαθηματικό πρόβλημα όπως το παρακάτω:

"Ένας βιβλιοπώλης αγόρασε 369 βιβλία Μαθηματικών. Αν αγόρασε 128 περισσότερα βιβλία Μαθηματικών από ότι Γλώσσας, να βρείτε πόσα βιβλία είναι τα βιβλία Γλώσσας".

Το πρόβλημα αυτό απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ δημοτικού, όμως αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερους αριθμούς, μπορούμε να το διδάξουμε και σε μεγαλύτερες τάξεις.  Ας εξετάσουμε μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Η πρώτη δυσκολία είναι ότι οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση που περιγράφεται στο πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο βιβλιοπώλης αγόρασε βιβλία Μαθηματικών και Γλώσσας και ότι τα βιβλία Μαθηματικών είναι περισσότερα από τα βιβλία Γλώσσας. Το συνηθισμένο λάθος εδώ είναι ότι τα παιδιά διαβάζουν τη λέξη «περισσότερα» και σχεδόν αυτόματα επιλέγουν την πράξη της πρόσθεσης. Αυτό όμως είναι λάθος. 

Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση, ο μαθητής θα συνειδητοποιήσει ότι τα βιβλία των Μαθηματικών είναι 369 και επειδή είναι 128 περισσότερα από τα βιβλία της γλώσσας, θα πρέπει να κάνουμε αφαίρεση.

Για να κατανοήσουν οι μαθητές μας καλύτερα την ιστορία που περιγράφεται στο μαθηματικό πρόβλημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του “bar modelling”.

Αρχικά, ζωγραφίζουμε δύο μπάρες ίδιες μπάρες. Η μια μπάρα θα αντιπροσωπεύει τον αριθμό των βιβλίων Μαθηματικών, και η άλλη θα αντιπροσωπεύει τον αριθμό των βιβλίων Γλώσσας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και μια μικρότερη μπάρα στα βιβλία των Μαθηματικών, που παριστάνει τη διαφορά τους με τα βιβλία της γλώσσας, όπως βλέπετε στην εικόνα:
Δημιουργώντας το μοντέλο αυτό, αμέσως βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορία του προβλήματος. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσουν να βρουν τα βιβλία της Γλώσσας, θα πρέπει να κάνουν αφαίρεση.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι αν και η λέξη «περισσότερα» αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές ως λέξη κλειδί στην επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος, ωστόσο δεν είναι πάντα έτσι.

Μια λέξη κλειδί μπορεί να είναι παγίδα για τον μαθητή, αν δεν ερμηνευτεί σωστά. Για να αποφευχθούν οι παγίδες των λέξεων κλειδιών, είναι σημαντικό να παροτρύνουμε τους μαθητές να ακολουθούν τα εξής βήματα:

Θέλω να μάθω περισσότερα!

Scroll to Top